Rabat -5% na wybrane akcesoria!!    Użyj kodu MIKOŁAJKI w koszyku.     Promocja trwa do 6 grudnia 2024 roku.

Efektywne rozwiązania dla branży mięsnej: Balansery Tecna na czele innowacji

Od wielu lat branża mięsna stanowi największą część polskiego sektora przemysłu spożywczego. Ciągły rozwój przemysłu mięsnego polega na stosowaniu odpowiednich maszyn i aparatury.
05.06.2023
Efektywne rozwiązania dla branży mięsnej: Balansery Tecna na czele innowacji

Od wielu lat branża mięsna stanowi największą część polskiego sektora przemysłu spożywczego. Ciągły rozwój przemysłu mięsnego polega na stosowaniu odpowiednich maszyn i aparatury ułatwiających przetwórstwo i produkcję żywności, a także zmniejszenie ryzyka przerwania ciągłości produkcji. W skład tych elementów wchodzą balansery linkowe, stosowane do podwieszania narzędzi używanych w przemyśle mięsnym. Dlaczego są one tak ważne i jaką rolę odgrywają w zautomatyzowanych procesach produkcyjnych?

Balansery w branży mięsnej – czym są i na jakiej zasadzie działają?

Balansery linkowe są jednym z najważniejszych elementów, które biorą udział w procesie produkcyjnym w każdym nowoczesnym zakładzie mięsnym. Ich głównym zadaniem jest wyrównywanie i poziomowanie narzędzi, a następnie równoważenie ciężaru pił rozbiórkowych oraz przecinarek stosowanych podczas obróbki mięsa. Przede wszystkim odciążniki, jak sama nazwa wskazuje, odciążają narzędzia, dzięki czemu ułatwiają ich podnoszenie oraz opuszczanie.

Na szczególną uwagę zasługuje konstrukcja odciążnika. Dzięki specjalnie skonstruowanej sprężynie balansera możemy w prosty sposób regulować poziom jej naciągu, co skutkuje zmniejszeniem masy pił i przecinarek. Należy również zaznaczyć, że w przypadku zerwania sprężyny, nowoczesne balansery linkowe stosowane w branży mięsnej zapewnią bezpieczeństwo na stanowisku pracy i ochronią narzędzia przed upadkiem.

Balansery linkowe a ergonomia pracy

Pracodawcy dbający o jak najlepszą produktywność i efektywność swoich pracowników, przywiązują dużą uwagę do ergonomii pracy, która polega z jednej strony na zwiększaniu bezpieczeństwo w miejscu pracy, a z drugiej na zwiększeniu ich zadowolenia z panujących warunków w danym środowisku. Balansery linkowe są przykładem urządzeń, które powinny przyspieszyć prace produkcyjną, jednocześnie minimalizując ryzyko wypadków podczas wykonywania zadań.

Zalety zastosowania balanserów do podwieszania narzędzi w kontekście ergonomii pracy:

  • Możliwość automatycznego równoważenia ciężaru narzędzi przekłada się na większą wydajność pracy oraz dodatkowy zysk dla zakładu mięsnego.
  • Stosowanie z balanserów wpływa na bezpieczeństwo pracowników, a swobodne manewrowanie narzędziami pozwala na transportowanie ich na dowolną wysokość i odległość.
  • Odciążniki do podwieszania maszyn przyspieszają linie produkcyjne dzięki możliwości naciągu linki, a także zwiększają możliwości wykorzystanie różnego rodzaju narzędzi elektrycznych, pneumatycznych i wielu innych.

Balansery Tecna – gwarancja doskonałej efektywności pracy i bezpieczeństwa na linii produkcyjnej

Obecnie na rynku istnieje szeroki wybór balanserów linkowych, zróżnicowanych pod względem wagi i długość linki. Wśród najbardziej rozpoznawalnych modeli w branży mięsnej można znaleźć balansery Tecna, włoskiej firmy, której bezpośrednim importerem i dystrybutorem jest firma JAG-MAR. W ich bogatym asortymencie znajdują się balansery linkowe o udźwigu na poziomie od 0,2 kg (doskonałe m.in. do podwieszania lekkich narzędzi ręcznych) do 180 kg (wybieranych do podwieszania ciężkich narzędzi pneumatycznych, hydraulicznych i pokryw). Ponadto balansery Tecna są dostępne w różnych wariantach długości, nawet do 3 metrów. W ten prosty sposób pracownicy linii produkcyjnej mogą używać jednego narzędzia podczas obsługi kilku stanowisk pracy.

Jak wiadomo, w przypadku balanserów linkowych nie ma kompromisów – muszą być one wykonane z materiałów wysokiej jakości przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa i niezawodności podczas użytkowania. Dlatego też balansery Tecna są wykonane z wytrzymałej stali kwasoodpornej i są zgodne z normą DIN 15112:1979. Są również zgodne z unijną dyrektywą ATEX ( seria balanserów ATEX ), dzięki czemu mogą być stosowane nie tylko w branży mięsnej, ale także w obszarach zagrożonych wybuchem, jak np. w przemyśle chemicznym.

Zobacz katalogi z balanserami TECNA i akcesoriami:

Katalogi TECNA

Loading...